Alb Rece sau Alb Cald ?

Alb Rece sau Alb Cald ?

Lumina este tot lumina, nu?

Pai … NU  sau sa nu fim chiar asa drastici: Nu chiar

Lumina de la tuburile fluorescente (de neon) din biroul dumneavostra nu este la fel de relaxanta ca si lumina de la lustra din livingul de acasa sau ca si veioza de pe marginea patului. Diferite tipuri de surse de iluminat (becuri incadescente, becuri economice, becuri led) produc lumina, dar cu temperaturi de culoare diferite, fiecare in parte. Exista o tendinta in mintea consumatorului de rand de a-si dori lumina puternica. Indiferent daca este cazul sau nu. Indiferent ca vorbim de bucatarie, de living sau de dormitor, toata lumea isi doreste lumina puternica, sa vada mai bine. Cred ca tuturor ne place dimineata cand ne trezim si inca e intuneric afara sa aprindem neon-ul din baie sa „ne vedem mai bine” cand ne spalam pe dinti. Sa ne vedem mai bine cu jumatatea unui ochi pe care abia il putem tine deschis. Putina lume stie ca pupila unui ochi nu se contracta instant pentru a face fata fluxului de lumina care o invadeaza instant.

Dar, sa o luam cronologic…

La inceput a fost Becul, becul incadescent cu filament de wolfram care ne oferea o lumina galbuie cu o temperatura de culoare  intre 2200 si 2700 grade kelvin.

Apoi a aparut Neonul, o sursa de iluminat mult mai economica atat pe termen scurt, cat si pe termen lung deoarece oferea o cantitate de lumina mai puternica cu un consum de energie mai redus si mai multe ore de functionare. Doar ca temperatura de culoare a crescut de la 2700k la 6000k. Asta a insemnat o lumina mai alba. Nu multora le-a fost pe plac. Nu era o lumina potrivita unui spatiu de locuit dar a cunoscut o foarte mare dezvoltare in spatiile de lucru.

Dupa tubul de neon a venit becul economic, un hybrid intre becul clasic si tubul cu neon. Si asa au inceput oamenii sa introduca in spatiile de locuit lumina rece, sau alb rece.  Dezavantajul lor a fost ca erau cam scumpe si nu putea fi controlata intensitatea lor printr-un intrerupator cu potensiometru, sau dimmer. Avantajul era ca aveau mai multe ore de functionare, aproximativ 5000 de ore.

Iar apoi…a venit LED-ul. Aici putem spune ca am intrat intr-o noua era. Atunci a aparut temperatura de culoare de 4500 kelvin, albul neutru. Care nu mai era galbui si slab si nici alb si deranjant. Doar ca, la fel ca orice inovatie, sau orice lucru nou aparut, a fost scump. Doar ca miza pe ceva nemaiauzit pana atunci: intre 20.000 si 50.000 ore de functionare. Becurile LED de la inceput erau mari si aproape la fel de urate ca si becurile economie, doar ca mult mai scumpe. Au mizat si pe o campanie de ecologizare la nivel mondial, pe faptul ca becurile cu incadescenta contribuie la incalzirea globala prin consumul de 10 ori mai mare de energie fata de un bec cu incandescenta si pe faptul ca becurile economice au in componenta lor niste gaze toxice care pe termen lung ne afecteaza intr-un mod negativ. Astazi avem LED-uri la care le putem schimba temperatura de culoare din telefon.

Dar sa revenim la Temperatura de Culoare, masurata in grade Kelvin.

Noi suntem de parere ca in spatiul de locuit este mai placut sa folosim o lumina mai calda cuprinsa intre 2700k si 3300k.

La scoala, la birou sau in orice alt spatiu de lucru sa se foloseasca o lumina de 4000k – 4500k. Aici venim cu o mentiune foarte importanta: 4500 kelvin este temperatura de culoare cea mai potrivita intr-un spatiu comercial, fie ca e vorba de un magazin de haine sau un showroom auto. Aceasta temperatura de culoare la care noi ii mai spunem si alb neutru are darul de a influenta cel mai putin culorile si de a produce mai putine umbre.

Albul rece, cu un spectru luminos cuprins intre 5500k si 6500k ar trebui folosit in exterior, in parcari, in hale industriale, la metrou  sau in iluminatul stradal.

 

 

 

 

Leave Comment